2014. december 19., péntek

Elszámolás - nepáli, indiai gyerekek adományai


A jó barátság egyik alapja a pontos elszámolás. Mivel nyivlános gyűjtésbe fogtam a Facebook-on az indiai és nepáli árva/szegény gyerekek számára ruha vásárlásra, ezért nyilvánosan közzé is teszem ígéretemhez híven az elszámolást a befolyt adományok felhasználásáról.

Bevételek:
Összesen 192000 Ft felajánlás érkezett a bankszámámra több mint 30 adományozótól, amit a már megismert linken bárki megtekinthet. Ez a pénz az egyszerűség kedvéért EUR-ban került ki hozzám kp-ben egy barátom segítségével, a november végi árfolyamon összesen 630 EUR állt rendelkezésre.

Kiadások:

1.  Sertshang Orphanage részére 230 EUR értékben vásároltunk adományokat, ez 28.614 NPR (nepáli rúpia). Az ezekből vásárolt adományok:
- 8 db pendrive 4 GB-os: 3920 NPR
- 100 pár zokni: 9735 NPR
- Tisztálkodószerek: 7420 NPR
- Gyümölcsök: 1250 NPR
- Sütemények: 5300 NPR (Innen elfelejtettem elhozni a számlát, cserébe posztolok egy képet a süteményekről :) )
- Egy kabát és egy pulóver a tündéri 2,5 éves kislánynak: ~2500 NPR (ezt utcai árusnál vettük, erről nincs számla)

Összesen 30.125 NPR - a különbözetet saját forrásból fedeztem.

A Sertshang Home adományai
A sütik

A kis hercegnő új kabátja :)

2. Punarbal Plus Orphanage részére: 200 EUR kerek 25.000 NPR  (picit felfele keresítettem, ennél valamivel kevesebbet kaptunk az euróért) élelmiszer- és tisztálkodási szer.  A teljesség igénye nélkül: több mint 125 kiló rizs, magvak, bab, cukor, tészta,  fűszerek, fogkefék, fogkrémek, szappan, tisztító eszközök, 7-8 fajta bab (dhal), tisztálkodó szer, tea, curry,
- Kaptunk egy adományozási számlát
- Valamint egy tételes listát a vásárolt árucikkekről, amikre a termékek megnevezését utólag angolul is ráírtam.

Összesen: 25.000 NPR

A Punarbal Plus Orphanage adományai A zsákokat is átnéztem, az van bennük amit a listán is mondtak. :)


A számlákat alább láthatjátok, az EUR-NPR árfolyam itt ellenőrizhető.  A számlaadási fegyelem annyira nem jellemző Nepálban, hogy a több helyen még kérésre sem hajlandók számlát kiállítani, a velünk lévő nepáli kapcsolattartók segítségével és nem kevés erőszakoskodás árán számos helyen csak jegyzetfüzetre írt részletező volt a legtöbb, amit szerezni tudtunk.
Az okok egyébként ugyan azok mint nálunk: nem akarnak adót fizetni, és ezt nem is rejtik véka alá. Egy alkalommal részletes indoklást is meghallgattam: az állam szinte semmilyen szolgáltatást nem ad a polgárok részére. Az  utak állapota katasztrofális, minden egyes nap 8-12 órában nincsen áram, az egészségügy csak fizetős formában létezik, az állami oktatás színvonala pocsék, aki teheti magániskolába járatja a gyermekét. Ilyen körülmények közt a polgárok kerek perec megtagatják a számlaadást és adófizetést, egy fillér fillér adót sem hajlandók fizetni az államnak.

3. Szerzetesi iskola kisiskolásai

Erre a vásárlásra és az átadásra a sors szeszélye folytán pont December 24-én este került sor, holott ezt senki sem így tervezte, egyszerűen csak így alakult. A 200 EUR akkori áron 15434 INR-t ért, ebből 15 ezer rúpiáért vásároltunk ruhákat, pulóvert legging-et vagy mit, hosszú szárú alsónadrágot. Ez az iskola Darjeeling-től 30 km-re található, és szervezetileg a kalimpongi Diwakar Buddhist Academy-hez tartozik, annak az alsóbb tagozata. 10 év alatti gyerekek járnak ide. Az iskolában most szünet volt, de azok a gyerekek akiknek nem volt hazamenni, Kalimpongban lakhattak a "nagyok" átmenetileg üres szállásában. Így hát ezeknek a gyereknek vásároltunk ezúttal. 

- 14 db fiú pulóver: 6300 INR
- 39 db legging: 7800 INR
- 19 db trikó: 900 INR
- 2 kiló sütemény: 500 INR

Összesen: 15500 INR

Néhány kép az átadásról és a gyerekekről






Számlák

A Punarbal Plus árvaház bevásároló listájának részletezője

A Punarbal Plus adományozói elismervénye (alul), a Sertshang Home tisztálkodó szereinek számlája (felül), a Sertshang Home gyümölcseinek a számlája

A Sertshang Home 8 db pendrive-jának a számlája

A Sertshang Home 100 pár zoknijának a részletezője
Takdah-i kisiskolások ruhái







Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése