2011. május 5., csütörtök

A Hezbollah fellegvaraban jartam

A mai, utolso elotti napomon virtualis barkam kormanykereket Baalbek varosa fele forditottam. Baalbek a Bekaa volgyben fekszik, es tobb dologrol is hires es hirhedt egyszerre.

A volgy, ami valojaban egy fennsik, a Libanon- es az Antilibanon hegysegek kozott terul el, es kozvetlenul hataros Sziriaval. Rendkivul termekeny videk, igy regtol fogva a mezogazdasag a helyiek fo megelhetesi forrasa. Az okorban ez a regio toltotte be Roma egyik eleskamraja szerepet is.

Manapsag foleg gabonat, szolot es zoldsegfeleket termesztenek itt, na es marihuanat, ami a hires-hirhedt libanoni hasis egyik fo alapanyaga, es egyben a farmerek, es a kornyeken uralkodo Hezbollah (szelsoseges iszlamista politikai/terror szervezet) egyik fo beveteli forrasa.

A Hezbollahnak, arabul Isten Partjanak, ami szamos nyugati orszagban elokelo helyen diszeleg a terrorista szervezetek listajan, a Bekaa volgy a fo bazisa, de ezen belul is kiemelten Baalbek a kozpont. A Hezbollahot az irani Khomeini ajatollah bacsi grundolta a libanoni polgarhaboru evei alatt, mint az akkori Libanont verbe borito vallasi alapu miliciak egyiket. (De ilyen milicia volt a tegnapi postban emlitett Maronita Falanx is.)
A Hezbollah deklaralt celja a libanoni polgarhaboru bunoseinek tartott szemelyek megbuntetese (ertsd: megolese), a nyugati 'gyarmatosito' befolyas megszuntetese, es egy iszlam allam letrehozasa, de ez utobbit kesobb kicsereltek Izrael elpusztitasara. Baratsagos egy tarsasag, meg kell hagyni!
Ebbol is lathatjuk, nem celszeru a 'Hava Nagilah' fulbemaszo dallamat futyoreszni Baalbek utcain, bar nekem pechemre ma folyamatosan a fulemben volt, es Burger Kinget se nagyon keressunk erre, noha Libanonban mashol szamtalan teruleten megtalalhato.

Izrael megszuntetesenek az elvet annyira komolyan veszik a Hezbollahos sracok, hogy rendszeresen inteztek es inteznek tamadasokat libanoni teruletrol Izrael eszaki resze ellen. Ennek intenzitasa 2006-ban erte el a csucspontjat, amikor az allando Hezbollahos aknavetos tamadasokra, es egy izraeli katona elrablasara valaszul az izraeliek megtamadtak Libanont.
Az adok-kapokban csunyan kiosztottak a Hezbollahot, de az is teny hogy az IDF (Israeli Defence Forces) is kapott rendesen, olyannyira, hogy a 2006-os libanoni kaland emleke a mai napig  heveny izzadsag pottyok kisereteben jelenik meg az izraeli katonai vezetok rossz almai kozott.
Iran ugyanis nem csak anyagilag, de fegyverekkel is tamogatta a Hezbollahot...
Es hogy meg szinesebb legyen a dolog, a Wikileaks kiszivarogtatott dokumentumai szerint a libanoni kormany olbe tett kezzel nezte a Hezbollah ternyereset, sot, a hadugyminiszter dokumentaltan abban remenykedett hogy Izrael bombazni fogja Libanont, a sajat orszagat, mert akkor vegre lesz indoka fellepni a Hezbollah ellen.
Igy mennek ezek a dolgok...

A Hezbollah tehat egy verbeli militans terrorszervezetkent indult, ami allando veszelyt jelentett es jelent ma is a regiora.
Emellett azonban a Hezi szamtalan mas teruleten is igencsak aktiv. Segiti a kornyekbeli gazdalkodokat, tiszta ivovizet oszt, gyermekjoleti szolgaltatast nyujt, iskolakat tart fenn, segit az infrastruktura ujjaepiteseben, egeszsegugyi szolgaltatasokat mukodtet, es tamogatja a 'martirok' csaladjait. Tehat ellatja azokat a feladatokat, amiket alapvetoen a libanoni allamnak kellene.
A haboruzashoz es a gazdasag epitesehez pedig ugyan az a harom dolog szukseges: penz, penz, es penz. Es hogy honnan fussa ezekre az uri huncutsagokra a hezbollahos fiuknak? Hat egyreszt a vastag irani tamogatasbol (akik mint Izrael masik nagy cimboraja, az ellensegem ellensege a baratom alapon szponzoraljak a Hezbollahot), na es nem utolso sorban a hasis eloallitasabol. Egy kilo hasist  kb 10 ezer dollarert tudnak eladni, es  egy hektar marihuana nagyon-nagyon sok kilot kitermel - nem is kerdes hogy ezt vagy krumplit eri-e meg jobban termelni a parasztoknak!
Az elenk szocialis tevekenyseg eredmenyekent a Libanon legszegenyebb regiojanak szamito Bekaa volgyben komoly tamogatoi bazissal is rendelkezik a Hezbollah, amit politikai tokere is tudtak valtani, megpedig a libanoni parlamentben ott csucsulo Hezbollahos valasztott kepviselok kepeben.

Naszoval, erre a bekes nyugodt, egesz kicsit 'hezbollahos' kornyekre vezetett a mai utam. Meg kell mondjam, elotte sokkal jobban tartottam ettol mint az egesz sziriai uttol. Ott egy kokemeny, am a turistakra alapvetoen veszelytelen diktatura tartott vasmarokkal rendet, ezek a hezbollahosok viszont kiszamithatatlanok, iden marciusban raboltak el egy komplett europai turistacsoportot is, akikrol azota sincs semmi hir... mit szepitsuk, fostam egy kicsit, na!
Szerencsere a felelmeim alaptalanoknak bizonyultak. Az utcakon Baalbekben, a Hezbollah fellegvaraban ugyan mindenhol a jellegzetes sarga-zold zaszlaik lengtek, de nem lattam egyetlenegy kalasnyikovos milicistat, ellenben igen sok libanoni rendor es katona volt mindenhol.
Egyebkent a libanoni hadseregnel rengeteg amerikai felszerelest lattam: M16-os karabelyok, M113-as loveszpancelosok, Hummerek, rengeteg rendorsegi Dodge Charger auto es Harley Davidson-os mocis rendor. Nem lennek meglepve, ha ezt a rengeteg, az usaban mar elavultnak szamito amcsi felszerelest a Hezbollah elleni hatekonyabb fellepesert cserebe kapta volna egy jelentos sonderangebot kereteben Libanon.

De ismet elkanyarodtam. Az ut Jbailbol (Byblos) kb harom oran at tartott. Eloszor Jbail-Bejrut, onnan Bejrut-Zahle (itt raboltak el a turistakat) majd Zahle-Baalbek, vegig busszal. Baalbekben eloszor lefotoztam a gyonyoru mecsetet, ettem egy schwarmat majd a romvaros fele indultam.

A romvaros elkepeszto. Baalbek, gorog neven Heliopolis, a nap varosa volt a Kozel-Kelet legnagyobb szakralis kozpontja a romai uralom evszazadai alatt. A romaiak pedig mint mashol, itt is azzal kedveztek a meghoditott tartomanyoknak, hogy bokezuen tamogattak a helyi istensegek imadatat. Ez Baalbekben egy olyan monumentalis templom egyuttesben oltott testet, ami mellett pl az Akropolisz is bizony sirva elbujhat! Hihetetlen, hogy a 2 ezer evvel ezelotti technikai szinvonalon ezeket a 30-40 meter magas, tobb meter atmeroju oszlopokat oda tudtak emelni, falakat es tetot huztak kore, minden pontosan illeszkedik, es gazdagon diszitett!  Baalbek egy csoda, az egesz ut egyik legemlekezetesebb resze.
A nap varosa a romaiak bukasa utan a tortenelemnek ellen tudott allni, a gigantikus templomvarost a keresztenyek es a muszlimok sem bantottak, bar szerintem nem is tudtak volna. A termeszet viszont kevesbe volt kegyes, tobb nagy foldrenges is jelentos pusztitast vegzett, ennek ellenere meg mindig lenyugozo es gigaszi az, ami megmaradt.

(Most iras kozben epp egy M16-osokkal felszerelt orjarat masirozott vegig Byblos ovarosan, cool! :) )

A romvaroshoz kapcsolodik egy kis tortenet. Az utazas utani gyors ebed vegeztevel epp a romok fele baktattam, amikor a muzeum elotti kis bazarban megszolitott egy Hezbollah szuvenireket arulo bazaros:  honnan jottem, akarok-e Hezbollahos zaszlot, stb. A standard kerdesre adott standard valaszra igy reagalt az arus:

- Magyar, szervusz! Hogy vagy, mi ujsag?

Na, itt ismet dobtam egy hatast, mert arra szamitottam a legkevesbe, hogy a Hezbollah feszkeben egy hezbollahos szuvenireket arusito arus, aki velhetoen ideologiailag nem all tul messze az arusitott szuvenirjeitol, Petofi nyelven koszontson.
Pedig pontosan ez tortent!

Mint kiderult, Ali, az arus, 8-10 alkalommal jart nalunk korabban, sorolta a magyar ismeroseit is. (Ezeket most nem irnam le.. :) ) Nem tudott folyekonyan magyarul, mint Radik a damaszkuszi bazaros, ezert angolul folytattuk a csevegest, mert bar  ketsegtelenul Hezbollahos volt a figura, de az ellensege nyelven jol beszelt.
Vegul nem birtam ellenalni, es 7 ezer helyi penzert (4,5 USD) vettem tole egy Hezbollah-zaszlot, amit azert kaptam ennyiert mert 'magyar-arab ket barat'. En  ezt a lengyelekkel ismertem, de igy sem hangzik rosszul.
A zaszloert meg remelem nem b@szogatnak majd a vamosok hazafele, hiszen csak a magyar-arab baratsagot erositettem vele! :)

1 megjegyzés :