2011. május 4., szerda

Kis libanoni gasztro-duhonges

Libanonban istenieket lehet enni. A helyi konyha az egesz Kozel-Keleten elismert: fantasztikus salatak, humuszok, brillians izesitesu zoldseges retyerutyak es husos etelek, fantasztikusan zamatos gyumolcsok es gyumolcslevek.

A problema altalaban akkor van amikor a libanoniak azt hiszik, a nyugatiak azert jonnek ide hogy europai eteleket egyenek. Ezek kozul is elsosorban a fhanszias hatas dominal. Tobb meno helyi etteremben csak fhanszia nyelvu etlap van, es egyszer szinte megsertodtek a kerdesemre, hogy miert nincs angol nyelvu etlap amikor az angol a vilagnyelv.
Masodszor, az europai eteleket nem tudjak megfozni. Ma  mar masodik alkalommal ettem baromi ragos tengeri herkentyut, holott lehet azt puhara is sutni, fozni.
Harmadszor pedig, nem ismerik a gasztronomiai kulturat. Sokadik alkalommal is vagy az eloetellel egyutt hozzak ki a foetelt, vagy az eloetelhez a foetel koretet. Tehat amire a foetelhez jut a vendeg, valami garantaltan hideg lesz. Mindezt olyan helyeken kepesek eloadni, ahol nagyon esszel rendelve, es alkohol nelkul eleri a fogyasztas a 30-40 dollaros szintet, ami mar messze nyugat-europai arszinvonal.

Sracok, nem a pincereket kene matrozruhaba bujtatni, hanem megoldani hogy ne dongjon korulottem ez a legy allandoan, es ne szalljanak muslincak a salatamra ahogy kihoztak!

Sziria ebbol a szempontbol meg erintetlen. Rettento finom helyi izek mindenhol, semmi nyugat-majmolas, es a helyi elit altal latogatott felsokategorias etteremben sem fizettem tobbet 1500 forintnyi szir fontot egy ketfogasos mennyei vacsoraert es ket isteni gyumolcsleert.
Bar gondolom ha megdol a diktatura, ott is megjelennek a patisserie-k es a steakhouse-ok amik ontjak magukbol a tajidegen, kozepszeru sz... vagyis eteleket. Itt Byblosban meg nemetes dizajnu wurst standot is lattam, talan abbol a megfontolasbol, hogyha Gunther megehezik, legyen hol hodolnia a bier-wurst-sauerkraut szentharomsaganak...

Egyszoval mint altalaban mindenhol, a helyi kaja itt is verhetetlen. Egy jo mezze vagy salata, utana valamilyen husos etel, a vegen egy kardamonnal izesitett kahwa (kave) es egy almas shisha (vizipipa), es nagyon kerek a vilag. Na meg a pocakunk. A fhansziak meg.... egyenek csigat! :)

Ui: az egyetlen megismert kivetel a fentiek alol az Almaza sor. Na ez aztan kittuunooo, kellemes libanoni pils tipusu sor. Dicserte is egy elado tegnap, kiemelve hogy ez bizony egy pilsner, es hogy tudtam-e hogy Pilsen varosa Lengyelorszagban van?
Hat, inkabb nem tudtam. :)))))

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése