2010. november 16., kedd

D-3 nap: Előkészületek

Útra kelünk
Elindítottam ezt a blogot. Hogy miért? - csak... Pár kalandomat már a twitter oldalamon megörökítettem korábban. Ez viszont meglehetősen korlátozott műfaj, 140 karakter, SMS-ben küldve. Megvan ennek is a maga előnye és szépsége. Tömör fogalmazásra, magvas gondolatokra kényszerít, de hosszabb gondolatokat nem enged meg. És a mi a legnagyobb hiba: képeket sem.

Pedig ahova most készülök, ott rengeteg képet fogok készíteni. A két hét alatt időm is lesz, hogy az élményeimet, benyomásaimat, gondolataimat leírjam. (Ezt gondolom most, hehe)


Navigare necesse est

Mindig is szerettem utazgatni, jönni-menni a világban - de ez eddig Európára korlátozódott, igazán messzire eddig nem jutottam el. Európán kívül sem jártam még. Ez lesz az első "nagy" utazásom: nem is akárhova, hanem a Távol-Keletre, ezen belül is Thaiföldre és Kambodzsába.

Kingdom of Thailand
Amikor pár hete kiderült, hogy megyek, főleg úgy hogy anyuciapuci jóval a három ikszen túli kicsi fiának szülcsinapcsi ajcsiba, meg karira ajiba repjegyet adott - az első öröm mellett egy távoli valaminek tűnt az egész. Majd ráérünk még tervezgetni, mi hogyan lesz, gondoltam. Igazából most hétfőn vált kézzelfoghatóvá az út, amikor a követségen felvettem a vízumomat, és a kezemben materializálódott valami. Kingdom of Thailand - beléphetek. Kétszer is. Mert igazi pofátlan teszkógazdaságos magyar módjára, ha már akciós volt a vízum (konkrétan nulla forint, míg a reptéren 20 dollár), hát rögtön kettő belépési lehetőséget is kértem. :)


Tehát megyek. Most már biztosan. Thaiföld, onnan Kambodzsa, majd vissza ismét Thaiföld. Jegyek megvannak, vízum megvan - ideje lenne részletesebben tervezni, na és lassan csomagolni.

Kingdom of Misteries
Persze, korábban azért már volt némi előzetes készülődés, tervezés. Körbenéztem, hol mit érdemes megnézni, milyen viszonyok vannak. Mert az ottan nem EU, de még csak nem is Európa, hanem egy full más kultúrkör. Furcsa, de most igazán Kambodzsa vonz. Thaiföld igazi turista-hely, szép tengerparttal, pálmafákkal, örökké mosolygó thaiokkal, rengeteg bevásárlási- és szórakozási lehetőséggel, no és természetesen turisták hordáival - amit viszont annyira nem kedvelek. De Kambodzsa, az a távoli és különös ország, most nagyon vonz. Ezernyi titkot őrző csillogó múltja, a hatalmas Khmer Birodalom, aminek egykori nagyságáról a lenyűgöző Angkor Wat romvárosa tanúskodik, és az iszonyatos közelebbi múlt a 70-es években, amikor a gyilkos diktatúrában az ország majdnem elemésztette saját magát, elpusztítva 2-3 millió embert.  Tragikus 20. századi történelme miatt jóval elmaradottabb mint a szomszédos Thaiföld, de talán pont ezért sokkal érintetlenebb is. Többen  írták, hogy délelet-ázsiai útjuk fő élményeit Kambodzsa adta, nem pedig a nagyüzemi turistaparadicsom, Thaiföld. Megint mások szidták, nem tetszett nekik.
Meglátjom, a saját szememmel. Vagy imádni fogom, vagy csalódni benne, és utálni.
És aztán megírom nektek, jól.

Az eddigi tervek alapján ami biztos: 1 napos Bangkoki városnézés - vásárlás :) - után irány Kambodzsa. Egy nap Pnomh Penh - királyi palota, Killing Fields, Tuol Sleng. Ez a kambodzsai Terror Háza, csak ott nem pár száz embert kínoztak meg hanem tizenhét ezret öltek...
Ez meg fogja feküdni a lelkivilágomat, ezért lazításként lesz egy Happy Pizza :), pár Angkor Beer, és egy buli a Heart of Darkness-ben. ;)  Aztán busz pár száz km-vel odébb: Két nap Siem Reap, illetve a szomszédos, óriási területen elterülő Angkor Wat bebarangolása. Napfelkelte nézés Angkor Watban - a képek alapján lenyűgöző, lélegzetelállító. Angkor az egyik fő oka a Kambodzsai 5 napos kitérőnek. Aztán Angkorból vissza busszal Pnom Penh - délután lötyögés, másnap vissza Bangkokba, onnan repülővel Phuketbe. Ott már vár a család - és a szokásos turista programok.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése