2011. április 10., vasárnap

Háborús biztosítás, és tervezés

I am planning, therefore I am - ugyan ez nem egészen így hangzott, viszont akár mondhatta is volna így is a jó öreg Descartes.
Tervezünk, tervezünk, tervezünk. Lonely Planet bújás, térkép nézegetés, útiterv reszelgetése Excelben, szállások keresése, két pont közti közlekedés megszervezése. Idő, távolság, költség számolgatás folyamatosan. Kulturális ár-érték arányok mérlegelése: "Megér-e Palmyra két napot és két éjszakát, vagy elég egy is és utána menjek tovább?" Ezernyi döntés, amik hatással lesznek a kint töltött két hétben érő élmények minőségére, mennyiségére, töménységére.
Este még gyorsan vettem a Libriben egy magyar-arab társalgási kisszótárat,  mert egy káeurópai mosoly kíséretében bedobott السلام عليكم - As Saalem Aleykum - állítólag csodákat bír tenni.

A köszönöm-kérem, "egy sört kérek"-szintű legegyszerűbb arab mondatok mellett meg kéne még tanulni az arab számokat is, hogy ne legyek annyira kiszolgáltatva a souq-ban a kereskedőknek, vagy hogy el tudjak olvasni egy menetrendet, pölö. Mert hogy mi csak úgy hisszük, hogy arab számokat használunk, pedig valójában nem.

Írd fel ezzel a szorzótáblát, hö!




Háború és biztonság
A szokásos utasbiztosítás a jelen helyzetben nem sokat ér arrafelé - konkrétan egy gúnyos kacaj kíséretében röhögte keresztül a fejemet az összes biztosító, amikor érdeklődtem, hogy milyen opciókat tudnak kínálni egy Libanon-Szíria túrára mostanában, de a legjobb esetben is csak a szelíd őrülteknek járó lesajnáló pillantást kaptam.
Márpedig nekem biztosításra szükségem van, nem akarom sem magam sem a cuccaimat feleslegesen kockáztatni. 
Ezért némi kutatás után a egy angol "biztosítási specialista" cég oldalára találtam, és rajtuk keresztül egy dán biztosítónál kötöttem ki, akik kerek perec kijelentették, hogy őket bizony fikarcnyit sem érdekli hogy Szíria bizonyos részein a levegő szálló puskapor koncentrációja meghaladja az egészségügyi határértéket, és így tavasszal egy kicsit több ólomdarázs is rajzik az egészségesnél. Szóval ők bevállalták, mert hogy high risk zónákban is nagy gyakorlattal rendelkeznek, bár Irak és Afganisztán plusz 300%-os felárért megy.



Ha valakinek lenne egy hajórakomány technikai cucca, amit az idő hiányában a szomáliai partok közelében kell elhajózni, akkor ne keressetek tovább biztosítót, nézzetek körül a fenti linken.


Kizáró oknak csak azt tekintik, ha a biztosított aktívan részt vesz a harci cselekményekben, mert hát azt azért már mégse. Persze  ők is sokat játszottak korábban Gazdálkodj Okosant, és tisztességes felárért cserébe futják az emelt kockázatot.
A biztosítási kötvényemben mindenesetre érdekes dolgok vannak felsorolva biztosítási eseményként, na...



A segítő kéz

A szóló utazásoknál alapelvem, hogy sosem veszek igénybe semmilyen közvetítőt, ügynökséget, kereskedőt, bármi egyéb árfelhajtó közeget. Minden információt beszerzek előre itthonról, amit lehet azt leszervezem, aztán a többi majd a helyszínen alakul.
Most viszont más a helyzet: mivel az út során elmegyek egy-két történelmi szempontból érdekes helyszínre, ami már elég közel van a véres forrongások központjához (20 km-re) ezért jobbnak láttam igénybe venni egy helyi szervező segítségét. A Lonely fórumain olvastam egy helyi cégről, akik kifejezetten belföldi utak szervezésére specializálódtak. Úgy döntöttem írok nekik, és Damaszkusztól délre fekvő célpontokhoz eljutás szervezésével a segítségüket kérem.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése