2011. április 19., kedd

Útiterv, megfázás, és Thuraya

“Semmilyen szél sem kedvező annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart.” (Seneca)
A szíriai kalandtúra során igencsak szükségem lesz a kedvező széljárásra, ezért az öreg Seneca tanácsát megfogadva alapos tervezgetés előzte meg a csütörtöki indulást. A mostanit megelőző hétvégét így a Lonely Planet és az Internetes utazási oldalak böngészésével töltöttem, és részletesen kidolgoztam az útitervet: hova, mikor, mivel megyek, hol szállok meg, melyik nap mit fogok csinálni.
Az útvonal és az utazás a Lonely és a netes beszámolók alapján ugyan időigényes feladat, de viszonylag könnyen kialakítható. A szállás viszont kevésbé - lévén Szíriában viszonylag kevés az interneten online foglalható szállás, azok pedig általában a legdrágább luxusszállodák. És bár nem szándékozom a 15 napot koszos csótányos kis hotelekben, ezért lehetőleg mindenhol az utazó szaknyelv szerint mid range szállásokat céloztam meg. Vagyis nem is túl flancos, de nem is túl lepukkant hátizsákos, hanem épp a kettő között. Legyen saját wc, melegvíz, legyen tiszta, és lehetőleg legyen a szállodában wifi. Manapság azért nem túl elszállt igények ezek.

Tehát imhol a véglegesnek tekinthető útiterv:


A Nagy Terv aztán többször módosításra szorult, ugyanis el akartam menni a magyar régészeti expedíció színhelyére, Marqat várába. Azonban az eredeti elképzelés szerint több napig bázisul szolgáló Homs városa, ahonnan elindultam volna, időközben zavargásokkal és sortüzekkel került a címlapokra, a másik várost Baniyast ahol át kellett volna szállnom Homs-ból Marqat felé, a zavargások miatt pedig hermetikusan lezárták. Ugyanebből az okból nagyon nem tanácsos megközelíteni Latakia és Tartus városait a tengerparti részen, ott is tüntetések és tömegbe lövések voltak sok halottal, állítólag.

Szintén ezért esett ki az útitervből Damaszkusztól délre fekvő Suweida városa, ahol gyönyörű ókori mozaikok tekinthetők meg - amikor éppen nem lőnek arrafelé.
A módosított terv révén a jelenleg biztonságosabb terepen maradok, így több időt töltök Damaszkuszban és Aleppóban (legalább lesz bőven időm a souq-ban ajándékokat vásárolni), és Libanonba is egy nappal hamarabb térek vissza a tervezettnél. Sebaj, Libanonban is bőven van látnivaló, elleszek ott is kitűnően.

B Terv
A közel-keleti akklimatizálódás után Libanonban tájékozódni fogok a szír helyzetről amennyire csak lehet, és dönteni fogok hogy tovább indulok-e Szíria felé, vagy sem. Egy barátom szerint csak az lehet sikeres hegymászó, aki túléli a kalandot, és néha ahhoz kell a nagyobb erő, hogy vissza tudjunk fordulni.
Így nem fogok vakon elindulni Damaszkusz, felé, ha tényleg nagyon rázóssá válik a helyzet, akkor Libanon mellett Jordánia lesz a másik úti cél. Ugyanez igaz arra, ha út közben Szíriában fordul komolyra a helyzet. Akkor go back, és irány a legközelebbi határátkelő - már persze nem az iraki, hanem a török, a jordán, vagy a libanoni. :)


Újdonságok
Csak hogy már az elindulás előtt is legyen részem izgalomban, és ne hogy már csak Szíriában érjenek meglepetések, sikerült egy alapos megfázásba belefutnom a hétvégén - annyira, hogy most a vitamin-hegyek mellett antibiotikumot és más egyebeket dobálok az arcomba szorgalmasan. Persze így jár az, aki a Salzburg melletti 1776 méteres Untersberg-re nyárias göncökben akar felmenni, holott fenn  mínusz 4 fok, jég és hó volt. Utazás előtt. Okos.
Ez egy negyed Darwin díjat megérdemel, legalább.

A másik újdonság pedig az, hogy sikerült kölcsönkapnom az egyik cimborámtól egy műholdas telefont, mégpedig egy Thuraya SO 2510 névre hallgató darabot.
Praktikus egy jószág: kicsi, könnyű, és mivel nem GSM hálózatot használ hanem Thuraya műhold rendszeren keresztül kommunikál, ezért a sivatag közepétől hegytetőkig  mindenhol működik. Ezt vésztartaléknak viszem magammal arra az esetre, ha okvetlenül telefonálnom kell, de a mobilhálózat és a vezetékes hálózat nem működik.
Előfordulhat ilyen helyzet, azokon a helyeken ahol forrongás tör ki, nem csak lezárják a várost és környékét, hanem teljesen lekapcsolják a mobilhálózatokat és az internetet is. Ha minden óvatosságom ellenére beragadok egy ilyen szituációba, akkor pedig ez lesz az egyetlen eszköz arra, hogy hírt adjak magamról vagy segítséget kérjek.

 Update: páran felhívták a figyelmemet, hogy sem az útitervet, se a technikai felszerelést ne hozzam nyilvánosságra.
Nos, a paranoia nem áll távol tőlem, de mivel abszolút nincs félnivalóm semmitől, nem törlöm őket. Semmi illegálisat nem tervezek, a műholdas telefon sem illegális eszköz Szíriában - még forgalmazzák is. Persze tudom, rendkívüli helyzetben a normálistól eltérően reagálnak az emberek sok mindenre, de ezen az alapon a DSLR fényképezőmet is otthon hagyhatom, pedig a fotós felszerelésemet alaposan bővítve vágok neki az útnak. De akkor hogy születnének majd csodaszép képek Szíriáról? Végre szereztem 82mm-s átmérőjű polárszűrőt az új csoda-objektívemhez, vettem egy rendes vakut, egy fotós hátizsákot is és egy tartalék akksival ellátott markolatot.

Update 2:  Mivel a műholdas kis kütyü GPS vevővel is fel van szerelve, ezért egy beépített funkciót felhasználva, szintén a biztonság jegyében egy adott személynek minden nap este elküldöm műholdas telóról SMS-ben a pontos GPS koordinátáimat. Ha minden óvatosság ellenére bármi történne velem,  akkor pedig a GPS koordináták alapján pontosan meghatározható az utolsó hely, ahonnan bejelentkeztem.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése