2011. április 30., szombat

Orgyilkosok es keresztes lovagok nyomaban

Temp utitars
Meg Palmyraban, a sivatagban levo szallodaban talalkoztam John-al egy angol sraccal, aki ugyan arra utazott ahova en, es ugyan abban a szallodaban foglalt szobat ahol en Palmyraban es Hama-ban is. Igy meg is beszeltuk, hogy egyutt buszozunk at Hama-ba, es a kovetkezo 2 napban kozosen berelunk sofort, es barangoljuk be a Hama varosa korul fekvo Orontes volgy kornyeket.
Igy tehat a mai napon 8 orakor elindultunk Hama-bol, amit mar csak azert is jol tettunk, mert az utobbi 2 honapban hagyomanyosan pentekenkent az ima utan rendezik meg Sziriaban a `harag napja` nevu nepi megmozdulast, melynek kereteben a program tuntetes, az elnok kepeinek tepkedese, rendorok dobalasa, es a rendorok sortuze.  

Okori metropolisz romjainal
Utunk eloszor Apamea romjaihoz vitt. Apamea az okor egy kiemelkedo keleti kereskedelmi kozpontja volt, fenykoraban tobb mint 500 ezren laktak. Ezzel egyebkent a mai Magyarorszag masodik legnagyobb varosanak cimere is palyazhatna, akkori mertekkel merve tehat oriasi varos volt.

A szamos foldrenges, es a tortenelem viharai ezt a varost nagyreszt elpusztitottak, am megmaradt az akropolisz domb kozel 2 km-es, oszlopokkal szegelyezett foutcaja. Ebbol a monumentalis maradvanybol lehet sejteni, hogy nem akarmilyen varos volt itt korabban.

Es most kivetelesen az internetrol lopott kepekkel is szemeltetem, merre jartam. (Az elozo netkavezokban nem lehetett letoltot kepet sem feltolteni)


Apamea, foutca
Apamea romjainal erdekes dolog esett meg velunk. Tobb alkalommal is odajott ket ferfi, es a kornyeken talalt regi penzeket, kis szobrocskakat akartak mindenaron eladni. Tudni kell, hogy mindennemu mukincs kivitele a legszigorubban tilos Sziriabol, sulyos buntetessel sujtjak aki megprobalja, meg a masolatok vasarlasa is tilos. Ezert barmennyire is szeretem a regisegeket, nemet mondtam az ajanlatra a kesobbi hosszu, bekes, bortonon kivuli elet remenyeben. :)
Mondjuk ok nem tudhattak, hogy paranoias vagyok, es egybol rendorsegi beetetest felteleztem, amit alatamasztani latszott a dolog, hogy ahogy minden gyozkodes ellenere nemet mondtunk az ajanlatra, amilyen hirtelen jottek olyan hirtelen el is porzottak mind a ketten motoron... Pechjukre a mellettunk halado nemet hazaspart is gyorsan lebeszeltem barmilyen antik cucc vasarlasatol, pedig az idosebb ferj mar csillogo szemekkel meregetett egy-ket szep okori ezustermet - en viszont hangulatronto modon odamentem hozza es megkerdeztem: `Hello, you want to go to prison? If no, don`t buy here anything!`


Az orgyilkosok varaban

Utunk innen Musyaf varahoz vezetett, ami a kora kozepkori asszaszinok feszke volt. Ok egy perzsiai eredetu, minden uralkodol fuggetlen rend volt, akik erdekes utjat valasztottak az erdekervenyesitesnek.
Nem szorakoztak olyan pitianer dolgokkal mint a politika, nem volt hadsereguk sem, egesz egyszeruen szinte muveszi fokra fejlesztettek az orgyilkossag mesterseget, es az ellenerdekelt fel vezetoit szepen eltettek lab alol.

Az evszazados legendak szerint a nevuk a Hashishin szobol ered, amit a hasis szora  vezetnek vissza - mivel a bergyilkosok rendjenek tagjai rendszeres hasisfogyasztok voltak, akik abban hittek, hogy ha sikeresen elvegzik az adott feladatot, akkor ujra hasishoz jutnak, es par ora erejeig feltarul elottuk a paradicsom kapuja (ertsd: kellemesen betephetnek), ha pedig elbuknak, nos akkor pedig vegleg a mennyorszagba kerulnek, ahol ugyan az var rajuk mint a legszebb betepeseik alkalmaval, csak eppen orokke.
Mivel az asszaszinok alaposan ki voltak kepezve az orgyilkossag, meregkeveres, alcazas fortelyaira, ezert ezt osszerakva azzal, hogy egy fikarcnyit sem feltek a halaltol, sot tulajdonkeppen kerestek azt, rettento veszelyes figurak voltak.A dicsosegfalukat nem keves korabeli hiresseg disziti, tobbek kozt II. Raymond Tripoli ura, Conrad de Montferrat Jeruzsalem kiralya.Erdekes egy scoreboard, na... :)

Musyaf vara
Ezek a fickok a tersegben Muysaf varaban vertek feszket, es innen iranyitottak sotet akcioikat, ezt a varat neztuk meg tegnap Apamea utan. Az asszaszinok rendje mara feledesbe merult, emlekuket stilszeruen az `assassin` szo jelzi, ami szamos nyugati nyelvben az orgyilkos, bergyilkos  megnevezese.


Crac de Chevalliers, a keresztes lovagok bevehetetlen vara
Sziria teruleten is kokemenyen dultak a keresztes haboruk a 11-13. szazadban. Ennek egyik kiemelkedo letesitmenye ez az oriasi var, amelyet a keresztesek a helyen talalhato kisebb erod helyen epitettek.

A var dobbenetes sok szempontbol is. Eloszor is, teljesen erintetlen. Az evszazadok folyaman fokozatosan elvesztette a jelentoseget, igy szep lassan magara hagytak. De nem romboltak le sosem, nem robbantottak fel, nem hordtak szet epitoanyagnak, mint (sajnos) a magyarorszagi varakat. Ez a var 800 eve folyamatosan all, es tulnyomo reszben abban a formaban, amilyennek a keresztesek kiepitettek. Masodszor, bar egyre tobb turista latogatja, de nincs telerakva korlatokkal, kijelolt turistaosvenyekkel. Oda mehetsz es azt csinalhatsz amit akarsz, persze ha hulye vagy leesel a tobb tiz meter magas bastyarol es koveted a var vedelmeben hosi halalt halt lovagokat a tulvilagra.

A varban bekeidoben is 2 ezren allomasoztak, es csak a lovak reszere tobb mint ezer ferohelyes fedett istallo volt. A var keszletei ot evre kiszolgaltak a vedoket elelemmel, vizrol a sajat esoviz gyujto rendszere, es kutak gondoskodtak. Az elhelyezkedese valamint felepitese reven a maga koraban bevehetetlen volt, nem csak elmeletben hanem gyakorlatban is. Meretei egesz egyszeruen elkepesztoek, meg mai szemmel nezve is gigantikus.
Ennel a varnal a nagy Szaladin, Jeruzsalem visszafoglaloja is kudarcot vallot, a muszlimok kesobb csak csellel  tudtak bevenni. Vegul 1271-ben a rendkivul hosies, am kevesbe agyafurt lovag urakat jol csobe huzta Bajbarsz szultan es az igazhituek. Meghamisitottak a var vedoinek szolo lovagrendi utasitast, es elhitettek veluk, hogy az a parancs, fel kell adni a varat. Igy a lovagok megegyeztek Bajbarsz szultannal, es a szabad elvonulas fejeben feladtak a varat, a muszlim vilag pedig ujjongva unnepelt, harom nap harom ejjel csak ugy folyt a joghurt es a tea a nagy unneplesben.

Crac de Chevalliers magyar vonatkozasa, hogy 1218-ban II. Andras a szentfoldi hadjaratbol hazafele megszallt a varban, es evi 100 ezustmarkat adomanyozott a var fenntartasara. Az adomanylevel szerint az osszeget `orokkon orokke`, husvet utan kellett elkuldeni.
Erdeklodtem, hogy igy husvet utan mi a helyzet az utalassal, de allitolag meg nem jott meg.

Crac de Chevalliers - lovagvar


Mar varom hogy sajat kepeket is feltolthessek, mert tenyleg hihetetlen, milyen oriasi ez a var es mennyire egyben van. Pont ilyennek kepzeli az ember a kozepkori lovagokrol szolo regenyekben leirt oriasi varakat.  Ez az egesz sziriai utam egyik fenypontja volt eddig, legszivesebben ott maradtam volna meg a gotikus termek, csigalepcsok, a varkapolna, es a parancsnoki torony kozott barangolva, lelki szemeim elott sodronyinges, pancelos keresztes vitezekkel.... Vegul aztan holtfaradtan, de foldontuli boldogsaggal masztunk vissza Omarhoz, a soforunkhoz az autoba, ahol a keresztesek vilagabol par SMS elolvasasa rantott vissza 2011-be. Az aktualis penteki balhek soran ismet meghalt 60 ember Sziriaban, es a mi varosunkban Hama-ban is voltak osszecsapasok. Bar, mint soforunktol megtudtuk, nalunk csak 4 ezer fos tuntetes es itt humanusnak szamito gumibotos oszlatas volt, valamint csak a levegobe lottek, nem halt meg senki. A mult heten viszont a mi szallodank elotti utcan lottek agyon 13 tuntetot - akkor mar Bejrutban voltam. Igy mennek errefele ezek a dolgok.






Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése