2011. április 27., szerda

Zenobia, Palmyra szepseges kiralynojenek a tortenete


A szokasos rovid elmenybeszamolo utan, olvasoi keresre kovetkezik egy tortenet a jelenlegi allomashelyem egy legendajarol, a meseszep Zenobiarol, Palmyra oazisanak kiralynojerol. Innen, a sivatagi internet kavezobol, tolem, nektek.


Ut Palmyraba
A mai kalandos utazas utan sikeresen megerkeztem Palmyra varosaba, ahol holnap hajnaltol delig meglatogatom Sziria egyik fo latvanyossagat, Palmyra egyedulallo romvarosat.
Az ut Damaszkuszbol 4 oran at tartott, am meglehetosen erdekes volt. Az ut elejen valamilyen altalam nem ismert okbol kisebb ellentet tamadt a buszt utaskiseroje es az egyik utas kozott. Az ellentet bekes elsimitasanak szandekaval a hatso sorban ulo vendeg az utaskisero fele hajitotta a keset, ami az elottem par sorrar levo szek hattamlajan landolt, es a velhetoen csekely mozgasi energiatol kitort belole a penge, es a foldre esett. Az utaskisero kisse felindulva meg akarta kerdezni az utast arrol hogy ezt most megis hogy, es ezt nyomatekositando egy kozbiztonsagra kulonosen veszelyes eszkozt, jelesul egy botot vett elo az ulesek feletti csomagtartobol. A tobbi utas vegul lefogta a felhergelt utaskiserot, a busz viszont azonnal kiallt az autopalyarol az elso rendorors udvarara, amihez az itteni allapotok ismereteben csak par kilometert kellett megtennie.
A rendori intezkedes idejere a busz a rendorseg udvaran allt, leszallni nem lehetett rola, mi meg fottunk a melegben a bezart buszon.

A kozel egyoras kozjatek utan az anyagcsereben erdekelt belso szerveinket fokozottan igenybe veve megallas nelk
ul mentunk tovabb 4 oran at Palmyraig, ahova napnyugtakor erkeztunk meg.


Zenobia kiralynojenek tortenete

Palmyra oazisa a mai Sziria teruleten talalhato, korabeli leirasok mar  Krisztus elott 2 ezer evvel is emlitik. Sivatagi oaziskent a kezdetektol  fogva fontos szerepet toltott be a Kina, India es a foldkozi-tengeri  terseg kozotti utvonal reszekent. Ebbol aztan a helyiek szep kis hasznot  usztak, mivel az oazis friss hideg vizere es palmafainak hus arnyekara  ahitozo tikkadt karavanoktol igen tetemes  vamot szedtek.
Termeszetesen ezt a jelentoseget az eppen aktualis,  korabeli birodalmak is felismertek, es keslekedes nelkul meg is  hoditottak ahogy azt kellett. Jartak itt az asszirok, perzsak, majd Nagy  Sandor, vegul Palmyra a romai Syria provincia resze lett. Es itt  kezdodik Zenobia tortenete.

Palmyra tortenetevel elvalaszthatatlanul forr ossze Zenobia kiralyne neve. Zenobia az okori vilag egyik meltatlanul kevesse ismert hosnoje, pedig bizony az alaposan raszolgalt a megbecsulesre.
Tortenetunk idejen, Zenobia tronra keruleserkor, a 3. szazadban Palmyra sivatagi oazisanak esti szellojeben a ringatozo palmafak susogasa kozben meg nem csendult fel a muezzinek imaja, es az 'Elnok emberei' helyett romai sasos cimerek alatt masirozo marcona legionariusok uraltak Syria provinciat.
Zenobia Krisztus utan 240 korul szuletett, es igazi kekveru volt, a felmenoi kozott szamtalan hires kiraly es kiralyno megtalalhato, tobbek kozt Saba kiralynojevel es az egyiptomi Kleopatraval. A kis Zeni nem sok idot tolthetett babazassal, koran a kezebe nyomtak a stylust es a tabulat, es az ismert korabeli iro es retor, Longinus tanitvanya lett. Aki nem vegzett felmunkat, mert felnove Zenobia kitunoen beszelt latinul, gorogul, koptul, es aramiul. A beszamolok alapjan szepsege messze foldon hires volt: hatalmas fekete szemeivel, tuzes tekintetevel, gyongyhazfeher fogaival, fekete hajaval es mezedes modoraval mindenkit levett a labarol. A kiemelkedo muveltsegevel parosulva pedig ez igencsak utos fegyver volt, igazi 'dupla dinamit'. A kor szokasai szerint 18 evesen ferjhez ment Septimius Odaenathus-hoz, Palmyra kiralyahoz, majd annak halala roviddel megorokolte a tronjat is, igy lett ozv. Zenobia Odaethanusbol Regina Zenobia, vagyis kiralyno.

(Most kidobtak a netkavezobol mert a srac elment Barca-Real meccset nezni es kozben vizipipazni, ugyhogy telefonrol fejezem be a tortenetet.)

Zenobia tehat tronra kerulese utan rogton ujjat huzott a romaiakkal, akik voltak olyan disznok hogy nem csak hogy nem ismertek el a tronra keruleset, de meg a ferje halalaval is meggyanusitottak. Egy olyan not, aki csodaszep volt, rendkivul okos, az osszes kornyekbeli romai kormanyzot az ujja kore csavarta, es Cleopatra vere csorgedezett az ereiben - nahat, be kell lassuk, aljas es alaptalan feltetelezes volt! ;)
Rogton utnak is inditottak egy kisebb hadsereget Palmyra fele hogy tisztazzak a tortenteket, am Zenobia ugy dontotott, hogy a romai sas tollat a csaszar fulebe. O is osszeszedte a katonait, es az akkori vilag megrokonyodesere porra verte a megleckeztetesere erkezo romaiakat.
Azonban 'Ha mar lud legyen kover' alapon Zenobia itt nem allt meg, seregeivel leradirozta a terkeprol a Bosraban, Arabia provincia fovarosaban allomasozo romai csapatokat is, ezutan elfoglalta Palesztinat, Foniciat, betort Egyiptom provinciaba es Alexandriaig meg sem allt
A korabeli katonatortenetek alapjan a vilagszep Zenobia minden csataban seregei elen lovagolt, es hosszu hollofekete hajat kiengedve mint a megtestesult haboru istennoje vezette katonait a harcba. Ha igy volt, akkor bizony elmondhato rola, hogy szo szerint doglottek erte a ferfiak. :)
Ez alatt Romaban egy ido utan Aurelianus csaszarnak tele lett a szandalja azzal hogy egy huszoneves fiatal no hulyet csinal a komplett Romai Birodalombol, es komoly seregeket kuldott Zenobia ellen. A szepseges kiralyno seregeit a mai Homs varosa mellett meg is vertek, Zenobia pedig par katona elen nem keves batorsagot tanusitva tevehaton attort a romaiak gyurujen, hogy Perzsiaba menekulve kerjen segitseget a romaiak ellen. Ez nem volt egy buta otlet, leven a Parthusok mar addig is nem keves romai legionarius zsoldjat sporoltak meg Romanak.
Menekules kozben azonban az Eufratesz folyonal elfogtak, es szekeren hadizsakmanykent Romaba szallitottak, ahol aranylancra verve korbevittek a varosban a gyozelmi menet reszekent. Kesobb szabadon engedtek, egy romai nemes pedig elvette felesegul -es innentol a tovabbi sorsa ismeretlen, velhetoen bekesen elt amit meg nem halt.
Zenobianak azert nagy makja volt hogy jokor szuletett a kimondottan humanusnak szamito Aurelianus csaszarok idejen. Julius Caesar a legyozott gall hadvezert, Vercingetorixot a romai diadalmenet utan a tombolo tomeg elott minden cico nelkul megfojtatta, holttestet pedig a szemetdombra dobtak.

Ez volt tehat Zenobia, Palmyra kiralynojenek a tortnetete. Es bar a tortenet tobb mint ezerhetszaz eve veget ert, Palmyraban meg mind a mai napig elenken emlekeznek a szep es hosies kiralynojukre, a regi beduin legendak szerint pedig idorol idore a nagy homokviharok idejen, amikor alkonyi sotetseg borul Palmyrara, egy lobogo fekete haju noi lovast latnak vagtatni a romok kozott.

1 megjegyzés :

  1. Le vagyunk nyűgözve Zenobiátol és nagyon várjuk a következő sztorit. Mondhatnám függőek lettünk... Egyrészről izgulunk, hogy ne keveredj bajba, másrészt ne szaladjon az idő, legyen időd ilyen történetekre. Le a kalappal!

    VálaszTörlés